hyperkeho / hyperbody

Hyperkeho oli Camille Auerin ja Nadiye Koçakin yhteisnäyttely, joka oli esillä MAA-tila project spacessa Helsingissä 16.6.–4.7.2021. Auerilta oli esillä video, jolla Koçakin kädet esiintyvät, Koçakilta sarja käsiä esittäviä veistoksia.

Sanna Lipponen kirjoitti näyttelystä EDIT-mediaan.

Sana hyperkeho on pyrkimys käsitteellistää sitä, miten kehot kurottuvat ajallisesti ja yhteiskunnallisesti sen yli, mitä yleensä pidämme kehona. Keho ei ole kiinteä yksikkö, vaan parveileva, yhteenliittynyt ja sisäisesti linkittynyt paljouksien kasa. Kehot ovat itsenäisiä, mutta samalla olemassa muiden yksilöiden, yhteiskuntien ja teknologioiden havainnoissa, muistoissa, ajatuksissa ja odotuksissa. Kehoa pidetään samana kehona, vaikka kaikki sen solut olisivat vaihtuneet ja se olisi nimetty uudelleen. Hyperkeho voi olla jännittynyt tai levossa ja se on poliittista.

Hyperkeho on käsitteenä velkaa käsitteille hypermeri, joka on peräisin Mark ja Dianna McMenaminilta, second body (suom. toinen keho), joka on peräisin Daisy Hildyardilta, sekä hypertext (suom. hyperteksti) siinä tarkoituksessa kuin se esiintyy Donna Harawaylla.

_______

hyperbody / hyperkeho was a joint exhibition by Camille Auer and Nadiye Koçak held from 16.6. to 4.7.2021 in MAA-tila Project Space. Auer showed a video in which Nadiye’s hands performed and Nadiye displayed a series of latex sculptures.

The word hyperbody is an attempt to conceptualise the extension of a body over time and subjectivities. A body is not a solid singular thing, but a swarming, interconnected multitude. Bodies are ultimately sovereign, but they also exist across the perceptions, memories, thoughts and expectations of other individuals, societies and technologies. They exist on a plane of time in which a body is considered the same body, even when every cell in it has changed, even when it has been renamed. The hyperbody can be in tension or it can be at ease, and this is political.

Hyperbody as a concept owes to the concepts hypersea that originates in the writing of Mark and Dianna McMenamin, second body from Daisy Hildyard and hypertext in the way Donna Haraway uses the term.

installation view / Camille Auer
still from video / Camille Auer
still from video / Camille Auer